Turen til Kina – en stor opplevelse

Norsk Taiji Senter feiret 25-års jubileum med å reise på studietur til Kina i påsken. 28 deltakere besøkte en rekke steder hvor taiji quan og dens filosofi sies å ha sin opprinnelse. Turen var en stor opplevelse. Vi fikk sett de klassiske turiststedene, men først og fremst fikk vi oppleve å trene og bli undervist i ulike retninger av taiji quan og kung fu. Vi har fått en stor inspirasjonskilde til videre studier.

For å kunne bli god i taiji, er det nødvendig å forstå den kultur og filosofi taiji bygger på. Taiji og kung fu har sterke bånd til taoisme og buddhisme, og det var derfor naturlig å besøke Wudang og Shaolin som begge er steder hvor det undervises i kampkunst i templene.

Etter at vi hadde besøkt det gyldne tempel på toppen av Wudang-fjellet, møtte vi Taiji Master Zhong Xueyong, ledertrener ved Martial Art Institute of Daoism, i Purple Sky Palace. Dette tempelet ble bygget i 1413, og å trene taiji på et sted med så lang historie ga oss alle et rikt perspektiv på treningen. Se mer på http://en.wudang.org/

Shaolin er kanskje mer kjent i vesten for sin kampkunst, og har mange skoler hvor det undervises i kung fu og wushu. Men Shaolin er ikke minst et hellig sted og tempel, og viste oss at filosofi og kampkunst henger sammen. Som taiji-utøvere var det noe fremmed å trene kung fu, men xxxx og hans fire unge munker, klarte på en overbevisende måte å begeistre oss. Særlig ble vi imponerte da de holdt en egen oppvisning for oss.

Nærmere våre egne taijirøtter kom vi da vi besøkte Handan-provinsen og Zhang Guosheng. Han er femte generasjons-utøver i yangstil som undervises ved Norsk Taiji Senter. En god taiji-utøver skal kunne utøve de fem kunstartene. I tillegg til taiji quan er det poesi, kalligrafi, malerkunst og medisin. Zhang Guosheng understreket dette, samtidig som han presiserte at det var viktig at vi holdt fast på den taijiformen vi selv trener.

Ett av de mange høydepunktene på turen fikk vi i Anyang som er byen hvor grunnlaget for I Ching, forandringenes bok, oppstod. Vi ble møtt i parken ev flere hundre taijiutøvere som holdt oppvisning spesielt for oss. Det ble holdt velkomsttale for oss, og vi fikk en hilsen fra prof Wenxue Qin om I Ching.

Jubileumsturen kommer til å leve lenge i oss. Vi vil utarbeide en egen rapport om turen, og flere saker vil komme etter hvert.

Kommentarer

Webmaster: Alexander Brill