Om oss i Norsk Taiji Senter

Norsk Taiji Senter i Norge siden 1983.

Historien til Norsk Taiji Senter strekker seg tilbake mer enn 30 år til 1983, da Pamela Hiley kom til Norge for å undervise Taiji på Per Gynt Stevnet på Vinstra.

Norsk Taiji Senter (NTS) har som sin visjon å bringe en forståelse for viktigheten av samspillet mellom kropp og sinn tydeligere inn i den offentlige bevissthet.

Opptrening av mental og fysisk tilstedeværelse har stor positiv effekt på vår helsetilstand og følelse av tilfredshet og lykke. Meditasjon har blitt praktisert av munker i tusener av år som en metode for å oppnå større indre ro og utvikle åndelig bevissthet. Daoismen (Taoismen), en kinesisk filosofi basert på naturens prinsipper, danner fundamentet i undervisningen hos NTS.

NTS ønsker å fungere som en brobygger mellom Østen og Vesten, og har hatt et nært samarbeid med den kinesiske ambassaden i Oslo siden NTS ble etablert i Norge. Bjarte Hiley har tatt sin utdanning i Beijing og Wudangfjellene, og de siste årene har vi dyrket et nærmere samarbeid og styrket kulturell utveksling med Kina gjennom flere besøk i regi av NTS.

NTS er den første skolen som startet med taijiundervisning i Norge. Mer enn 6000 elever har deltatt på kurs i regi av NTS, og cirka 80 elever har fullført lærerutdanning i taiji og er nå taijilærere sertifisert av NTS.

Pamela Hiley

Pamela Hiley, hovedlærer og stifter av Norsk Taiji Senter (NTS), har undervist Taijiquan og Qigong i Norge i over 30 år og er en av Europas mest erfarne Taijilærere og den første profesjonelle Taijilæreren i Norge. Hun er opprinnellig fra Wales og stiftet NTS i Norge i 1983 og har siden den gang instruert i både offentlig og privat sektor. Klientene hennes inkluderer flere offentlige etater, utdanningsinstitusjoner og private bedrifter. Pamela har også en bachelor i menneskelige bevegelsesstudier.

Som en forlengelse av hennes arbeid med Taijiquan har hun startet mange banebrytende prosjekter i Norge: I 2001 stiftet hun Peace Point Foundation og deltok i Det Globale Fredsinitiativet av Kvinnelige Religiøse og Spirituelle Ledere sin konferanse i FN i Genève. I 2003 initierte hun “Building Trust Peace Conference for the Middle East” på Nobelinstituttet i Oslo. I 2004 stiftet hun The Business Council for Peace på Nobelinstituttes, i 2006 the Youth Council for Peace og i 2007 MAP (Martial Arts for Peace).

Pamela Hiley har fått annerkjennelse for hennes internasjonale fredsarbeide og har blitt beæret med tittelen “Ambassador for Peace” fra the Universal Peace Federation, og i 2006 ble hennes enestående arbeid i Norger annerkjent når hun ble utvalgt som en av de Top 10 Internasjonale Menn & Kvinner i Norge

Bjarte Hiley

Bjarte Hiley har mer enn ti års aktiv erfaring med Taijiquan, og har tilbrakt fire år i Kina hvor han har studert kinesisk og trent kinesisk kampkunst med lærere fra flere forskjellige stilarter.

Etter et forberedende opphold i Beijing hvor han trente taiji og studerte kinesisk, reiste han til Wudangfjellene for å trene med mester Zhong Xueyong. Etter å ha observert han i ett år bestemte Mester Zhong Xueyong seg for å ta Bjarte som 16. generasjons disippel av Sanfeng ordenen. Bjarte Hiley er en av svært få, og den eneste fra vesten, mester Zhong har tatt som sin disippel.

Bjarte Hiley har tatt flere medaljer i konkurranser, og det er blitt laget flere dokumentarer om livet hans i Kina. Bjarte har også figurert på flere tv-programmer i både Kina og Norge.

Nå underviser Bjarte Hiley i Wudang Kungfu og Taijiquan på Norsk Taiji Senter.